Valmennus

Golfin taitolyönnit

 

Pelkkä suoralyönti tai suoraksi tarkoitettu lyönti ei riitä, jos halutaan tehdä hyvä tulos kierroksen aikana. Toiseksi kierrelyönnit antavat enemmän tilaa suunnitella ja toteuttaa pallon putoamiskohta väylällä ja griinillä. On syytä opetella lyömään ne kuusi erilaista golfin taitolyöntiä.

Suora korkea: Aseta pallo hieman stanssin keskikohdan taakse eli takimmaiselle jalalle. Asetu lyöntiin siten että vartalon ja jalkojen linja on suorassa kohteeseen ja vartalon paino hieman takimmaisella jalalla. Mailan lapa luonnollisesti suoraan kohteeseen.

Backsvingi matalana suoraan lyöntilinjaan mailan ollessa vaakatasossa, osuman jälkeen käsivarret osoittavat kohteeseen varren ollessa vaakatasossa siten, että lavan kärki on ohittanut lavan kannan, kädet hieman kohdelinjan sisäpuolella ja mailan lapa hieman kohdelinjan ulkopuolella. Jatka liikettä hyvään tasapainoiseen loppuasentoon etummaisen jalan päälle.

Matala suora: Asettuminen aivan samoin kuin edellä, paitsi pallo stanssissa taempana ja vartalon paino keskellä asetuttaessa lyöntiasentoon. Kädet asettuvat etummaisen reiden päälle.

Backsvingi samoin kuin edellä, mutta osumassa vartalon paino painuu enemmän eteen ja kädet osumassa voimakkaasti pallon edessä - käsien liike matalana osuman jälkeen ja saatto jää vajaaksi.

Korkea feidi: Kutsutaan pehmeäksi lyönniksi ja on helpoin golflyönti. mutta kyllä sitäkin pitää harjoitella. Ota avoin stanssi, mutta lavan lyöntipinta suunnataan kohteeseen. Svingi tapahtuu avoimen stanssin mukaan, lapa kohteeseen.Lyö normaalisti, älä anna mailan lavan kärjen kiertyä lavan kannan ohi liian aikaisin, jolloin on vaarana pulli. Pallon paikka saattaa hämätä sinua ja näyttää, että se on siirtynyt taakse, mutta olet vain siirtynyt etummaisen jalan taakse.

Matala feidi: Asetu lyöntiasentoon kuin löisit suoran lyönnin. Lavan lyöntipinta osoittaa kohteeseen. Vie maila taakseviennissä kohdelinjan ulkopuolelle ja lyö osumassa hieman ulkoa sisälle hieman samaan tapaan kuin löisit matalan suoran lyönnin. Pallo lähtee kohteesta vasemmalle ja kaartaa takaisin. Pallon lennosta tulee matala ja pallo rullaa jonkun verran. Ylivoimaisesti vaikein lyönti.

Korkea draw: Suora stanssi, vedä mailaa lyöntilinjan sisäpuolelle . Lyö siten, että kuljetat mailaa sisäpuolelta lyöntilinjan poikki ulos ja takaisin sisään. Kädet kiertyvät hieman ja tarvitset reilun svingin ja hyvän kehän, jotta saat lyönnistä kaiken irti.

Matala rullaava draw: Eroaa oikeastaan vain stanssin osalta, sillä nyt otat suljetun stanssin, jossa takimmainen jalka on kauempana linjasta. Vartalon linjaus stanssin mukaisesti, lyönti vartalon linjan mukaisesti, lapa kohtisuoraan maalia kohti. Lapa osumassa asentoon nähden suljetumpi, jolloin pallo lähtee matalana ja rullaa pitkälle.

Lisäksi on paljon asioita: Otteelle - svingitasolle- ranneliikkeelle, vartalon asennoille, painon siirroille, ajoitukselle, rytmille, jne... Vaikka videot ja tekstitetyt kuvat kertovat paljon, niin käytönnön harjoittelu toimii aina teoriaopiskelua tehokkaammin!

Parhaiten saat golflyöntien salat selville varaamalla opetus- tai valmennusajan. Olen talvella Kuopion Golfkeskuksessa ja kesällä Eerikkalan kentällä Tervossa.

PGA Pro Kosti Karhunen, puhelin 050 467 1365

Parhaat vinkit draiveri-lyöntiisi

1. Paras ja jopa hauskin työkaverisi kentällä on draiverisi. Sillä mailalla lyöt pidemmälle kuin millään muilla mailoilla. Toisekseen se antaa kaikista eniten anteeksi huonoja osumia. Draiverilla on tarkoitus lyödä vain ja ainoastaan pitkälle, ei reikään, joten sektorisi, johon haluat osua, on varsin lavea.

2. Löydä itsellesi sopiva tiin korkeus. Toiset tykkäävät lyödä matalammalta tiiltä kun toiset. Perusperiaate on että pallon yläpinta tiille asetettuna on hieman lavan yläpintaa korkeammalla tai sen tasolla kun lapa on asetettu maahan, koska mailalla on tarkoitus lyödä ylöspäin kulkevalle lavalla

3. Rauhoitu, Rauhoitu ja vielä kerran Rauhoitu. Hengitä normaalisti ja ajattele, että on “niin mukavaa lyödä Draiverilla"

4. Tee aina samat rutiinit, se antaa turvallisuuden tunteen ja samalla aikaa valmistautua rauhassa lyöntiisi.

5. Älä pidä kiirettä ennen lyöntiä, "sinulla on aikaa". Älä hätäile backsvingissä ja suunnan vaihdossa downsvingiin. Kukaan ei tule sinun paikallesi ennen kuin olet lyönyt. Tee hyvä harmoninen lyönti. Äläkä yritä tehdä maailman nopeinta svingiä.

6. Lyö aina läpi hyvään loppuasentoon asti, aivan kun löisit ilman palloa. Liike ei pääty palloon!

7. Täydellisiä hyviä avauslyöntejä ei nähdä joka avauksessa. Kaikille tulee joskus huonoja avauslyöntejä.

 

Golfsvingin harjoittelu

Svingin perusteet , josta harjoittelu jatkuu henkilökohtaisena hienosäätönä.

1. Grippi , ote mailasta

2. Lyöntiasento

3. Backsvingiin lähtö - kädet ja hartia lähtevät lyöntilinjaan yhtenä kokonaisuutena

4. Backsvingin puoliväli - ranteen käyttö

5. Backsvingin loppuosa - hartian täysi kierto

6. Downsvingiin lähtö - Maaginen liike (oikea kyynärpää) - vartalon rytmitys - vasen polvi - vasen lonkka - kiertotaivutus - ylävartalolla vasemman lonkan ylöskasvaminen - hyvä loppuasento

6. Mailan lavan rata osuma-alueella sisältä linjan ulkokautta sisälle.

10. Käsien liike osuman jälkeen kohteeseen

11. Oikean käden kiertyminen vasemman päälle saatossa.

12. Hyvä ja tasapainoinen loppuasento

 

Puttipeli - naruharjoitus

Putin pitää aina lähteä haluttuun linjaan. Viheriön kallistukset voivat muuttaa pallon suuntaa, mutta putin pitää aina lähteä suoraan linjaan.

Naruharjoitus:

Hieman joustava noin 5 m pitkä naru. Aseta naru tasaisella alustalla toinen pää noin 10-20 cm kupin taakse noin 10 cm korkeudelle maasta, että pallo sopii kulkemaan narun alla kuppiin saakka ja että putti voidaan suorittaa narun alla.

Breikkaavissa puteissa aseta narun toinen pää ulos kupista ja katso missä vaiheessa viheriön pinta vaikuttaa pallon kulkuun. Pallo tietenkin kuppiin!

Tällä harjoituksella opit myös tähtäämään oikein.